La început am crezut că Narada este despre cum tehnologia este cel mai bun catalizator, pentru actualizarea educației la nevoile de secol 21 ale copiilor care sunt acum în școlile din România. După ce am construit tehnologia, ne-am adus aminte că intențiile și forța tuturor instrumentelor noastre sunt mereu date de oamenii din spatele lor, așa cum îi numim noi - naradienii și mai ales voluntarii naradieni, care compun triadele de suport pentru profesorii și liderii educaționali care inițiază proiecte pe platformă. Vă aducem acum o serie de interviuri cu câțiva dintre naradienii activi în Naradonul care a avut loc la începutul acestui an, prin care 10 noi proiecte au fost pregătite pentru a primi finanțări de la mediul de business.
Diana este alături de noi din toamna lui 2019 și, în ultimele luni, a fost fundraiser pentru proiectul Cabinetul de lucru al Ambasadorilor Digitali, din Valea Doftanei. Cele 14 fetițe și 7 băieței digitali din Teșila, vor avea curând o sală de clasă de secol 21 finanțată de Cora Romania, prin care vor putea continua munca lor de mici programatori, dar și de activiști civici pentru mediu.
Salutare, Diana! În loc de salut, spune-ne un lucru pe care ar trebui musai să îl știm despre tine acum când fac cunoștință cu tine și cititorii noștri naradieni.
Sunt o persoană diafană, pozitivă, pasionată de travel și dezvoltare personală. Despre toate acestea și chiar mai multe, am început să scriu și pe blogul meu personal, pe care îl puteți găsi aici.
Care e programul tău obișnuit într-o zi, și mai ales, care e momentul tău preferat în zi?
Zilele mele sunt full de când deschid ochii până seara. După job, mereu încerc sa fac ceva productiv pentru mine: sală, citit, blog, gătesc, mă văd cu prietenii, mă implic în activitățile din NARADA. Nu îmi place să irosesc deloc timpul. Totuși, aloc momente și pentru relaxare, mai ales seara. Aprope zilnic îmi pregătesc o baie de răsfăț cu uleiuri esențiale si lumânări parfumate. Este modul meu de a mă premia. Jobul meu zilnic este la Dell Technologies, unde lucrez pe sales.
Cărți citite sau audio?
Anul acesta mi-am propus să citesc minim 2 cărți pe lună. Și deocamdată pare că îmi iese. Ador să citesc și mi-aș dori să am mai mult timp liber pentru asta. Cred că este esențial să te autoeduci și să alegi doar lectura care îți aduce plus valoare în viață. Ultima carte terminată a fost Eu sunt Malala pe care am primit-o cadou chiar de la voi, naradienii. M-a motivat și m-a inspirat enorm să lupt și mai mult pentru educația mea și a celor din jurul meu.

Ce crezi că n-ar trebui să lipsească dintr-o școală de secol 21?
Ore despre inteligența emoțională, cu siguranță. Da, toate aspectele și materiile sunt foarte importante, dar cred că inteligența emoțională ar trebui să fie un must. Acest subiect pentru mine este precum o rădăcină, dacă rădăcina nu este puternică și sănătoasă, cum poate tulpina să crească?
Crezi că școala ar trebui să educe viitorul om sau viitorul profesionist? De ce?
Viitorul om. Îmi pare rău că nu suntem învățați cum să ne descurcăm în situații de crize, negative, și cum să facem față provocărilor din mediul de muncă actual. Eu am avut prea puțini profesori care m-au învățat să fiu om. Pentru majoritatea dintre ei conta mai mult teorema X sau un subiect care nu avea aplicabilitate în viața reală. Totuși, sunt profesori care au acest dar și pentru aceștia mă înclin. Învățați copiii să fie oameni întâi, vă rog.
De ce voluntariat la Narada pentru tine?
Am venit aici printr-o recomandare a unei prietene foarte dragi, m-am îndrăgostit de acest concept din prima și am fost dedicată total de atunci. Momentul meu preferat cred că a fost tripul pe care l-am făcut la Brebu. M-a învățat încă o dată lecția recunoștintei. Când petreci o zi cu niște copii minunați, dar provocați, realizezi cât de norocos ești că poți face o mică schimbare pentru ei.

Descrie experiența ta Narada într-un cuvânt.
Pentru mine Narada este exact rădăcina de care am vorbit mai devreme. Simt că noi putem pune o mică rădăcina acestor copii pentru experiențe viitoare. Știu că împreună putem face schimbări reale în viețile lor și că nu există bariere atunci când oamenii buni creionează încet povești de vis.
Știm că de curând ai manageriat în calitate de fundraiser un proiect Naradian. Spune-ne pe scurt care e, concret, schimbarea în educație pe care își propune să o realizeze proiectul de care te-ai ocupat?
Schimbarea reală pe care o face acest proiect este legată de copiii mei minunați și digitali, care doresc să schimbe mentalitatea oamenilor în comunitatea din care fac parte. Acești copii își doresc să devină creatori de tehnologie benefică, nu doar utilizatori anonimi. Datorită proiectului nostru ei vor avea o sală de clasă adaptată pentru secolul 21 și își vor dezvolta skilluri atât de necesare în prezent.
Cum a fost momentul când ați primit vestea finanțării proiectului vostru?
Vestea am primit-o imediat după discursul susținut la Naradon. Cora a decis să ne finanțeze total proiectul și a fost un moment plin de emoție. Am fost într-o sală, noi triada, împreună cu profesoara noastră dragă, Ami, Andra, și reprezentanții cora, iar apoi au urmat lacrimi de fericire. De ce? Pentru că am schimbat total modul în care 21 de copii învață zilnic, și pentru că alături de Cora am creionat un viitor mai frumos pentru ei.
Lasa un raspuns sau comentariu
Trebuie sa fii Intra in cont sau Inregistreaza cont nou pentru a posta un mesaj.