Citește! Cititul te face maaare!

Poienarii de Muscel, Argeș,

„Citește! Cititul te face maaaare!” își dorește să le dezvolte elevilor motivația intrinsecă pentru lectură, deoarece cititul îmbogățește vocabularul, dezvoltă abilitățile de comunicare, gândire critică și sociabilitate, prin amenajarea unui club de lectură în sala de clasă.

Citește! Cititul te face maaare!

Elevii mei un total de 80 elevi

Sunt învățătoare la clasa a treia, un colectiv format din 17 elevi, care provin toți din mediul rural, acolo unde bunul simț, educația, toleranța, generozitatea și prietenia, încă sunt valori umane de top, apreciate și plămădite în familie, continuate și dezvoltate în școală. Elevii mei sunt cei mai grozavi copii! Spun acest lucru deoarece iubesc școala și tânjesc după activitățile școlare și extrașcolare chiar și în vacanțe. Sunt copii crescuți frumos, iar familiile acestora au înțeles de la bun început că trebuie să fie într-o strânsă colaborare cu școala.

Fiind elevii mei încă din clasa pregătitoare, m-am străduit să îi obișnuiesc să lucreze împreună, să se ajute reciproc, să aibă grijă de mediul în care trăiesc, să fie responsabili și civilizați. Acum, după trei ani de zile, pot spune că mă mândresc cu ei pentru că toate eforturile mele au avut ecou în caracterele lor ce dovedesc o conștiință a lucrului bine făcut.

De la vârsta de 6 ani și până în prezent am încercat „să îi fac mari”, cu ajutorul poveștilor, de care ei erau și sunt absorbiți. Pe vremea când nu știau să citească, aplaudau de fiecare dată la finalul unei povești citite de mine. I-am învățat să le placă cărțile, să iubească mirosul lor. Astfel, de-a lungul celor trei ani am realizat diferite proiecte educaționale care să îi îndemne să citească cărți conform nivelului propriu de vârstă. Din nefericire, copiii se confruntă cu o bază materială învechită a bibliotecii școlii. Cărțile de care dispune biblioteca nu mai sunt de actualitate, nu vin în acord cu vârsta și dezvoltarea copiilor. De aceea, au nevoie de niște cărți de actualitate, pe care să le citească cu plăcere și care să le formeze competențe de creativitate, gândire critică sau inteligență emoțională.

Acest proiect îi va ajuta să continue tot ce au început, pășind pe treptele școlarității: îi va aduce împreună într-un club de lectură, le  va dezvolta sociabilitatea, creativitatea, gândirea critică prin transpunerea unor situații citite, în viața reală.

Proiectul meu

Acest proiect constă în amenajarea unui club de lectură în care copiii să exploreze lumea magică a cărților prin activități creative care să îi încurajeze să citească. Pentru că generațiile actuale iubesc tehnologia, achiziționarea unui e-reader și a unui număr de volume digitale ar împleti cu succes tendințele actuale cu nevoia de lectură. Mai mult achiziționarea acestuia ar permite accesarea unor volume digitale gratuite și ar conduce la o economie de spațiu. Proiectul educațional „Citește! Cititul te face maaare!” are drept scop dezvoltarea motivației intrinseci pentru citit. În acest fel, elevii își îmbunătățesc fluența cititului, își îmbogățesc vocabularul, devin creativi, pot lua decizii cu ușurință și își pot forma anumite modele comportamentale prin asocierea cu anumite personaje preferate.

De asemenea, lecturarea cărților îi ajută să își învingă timiditatea și să își exprime liber opiniile. Noile cărți pe care le vor găsi în biblioteca clasei îi vor determina să le citească, dezvoltându-se pentru o educație STEM de calitate. Totodată, elevii vor lucra în grup diferite fișe de lectură și vor învăța prin colaborare să găsească rezolvări la probleme diverse care pot apărea.

Pentru încurajarea cititului în rândul elevilor, de-a lungul celor trei ani de școală am inițiat diferite proiecte și concursuri școlare, precum Bingo de lectură (o activitate desfășurată pe parcursul a 30 de zile în care elevii au primit diferite provocări, cum ar fi: citește-i jucăriei tale preferate o poveste, citește într-o seară împreună cu mama și tata, desenează un personaj îndrăgit, povestește-i colegului tău despre o carte care ți-a dat aripi, citește-i mamei în timp ce pregătește masa), Cartea în digitalizare (o acțiune în care s-a menționat rolul afectiv al cărților într-o lume acaparată de noile tehnologii, în care elevii au creat compuneri, creații artistice, s-au organizat dezbateri despre rolul cărții și al calculatorului) sau Lectometrul (este un proiect început în acest an școlar și cuprinde 17 rafturi cu cărți desenate, câte unul pentru fiecare elev în parte. Fiecare raft conține 21 de cărți desenate. Pe măsură ce elevii citesc câte o carte recomandată într-o bibliografie, vin în fața clasei și povestesc pe scurt conținutul. Apoi merg la raftul personal și colorează cotorul unei cărți. Cel care va  termina primul toate cărțile de colorat, devine câștigătorul concursului și va primi ca premiu o invitație la teatru).

Acest proiect dorește să dezvolte creativitatea, gândirea critică, inteligența emoțională și colaborarea copiilor prin amenajarea unui club de lectură la nivelul clasei, cu cărți de actualitate. Elevii vor organiza cluburi de lectură în perioada „Școlii Altfel” și vor relaționa împreună cu colegi de la alte clase, pe teme literare, științifice sau de responsabilitate civică.

Sunt o persoana împlinită prin natura profesiei pe care mi-am dorit-o încă din copilărie. Iubesc copiii și iubesc ceea ce fac pentru ei, prin ei și pentru ceilalți.

 • h
 • h
 • h
 • h
 • h
 • h
 • h
 • h
 • h
 • h
 • h

Bugetul proiectului

Lucruri de care avem nevoie Cost unitar Cantitate TOTAL
Modul I (cărți pentru dezvoltarea inteligenței emoționale) 925 lei 1 925 lei
Modul II (cărți pentru dezvoltarea creativității) 925 lei 1 925 lei
Modul III (cărți pentru dezvoltarea gândirii critice și a rezolvării de probleme) 925 lei 1 925 lei
Modul IV (cărți pentru dezvoltarea judecatei morale și luarea deciziilor) 925 lei 1 925 lei
Modul V (cărți pentru dezvoltarea lucrului în echipă și a conexiunii cu ceilalți) 925 lei 1 925 lei
Imprimană multifuncțională color 600 lei 1 600 lei
Mobilier modular 7000 lei 1 7000 lei
Mobilier decorativ sală de clasă 1657.95 lei 1 1657.95 lei
Necesar achiziții 13,883 lei Total cost proiect 23,822 lei
Logistică & deplasări 2,082 lei
Comisioane Financiare 416 lei
Raportare Financiară 500 lei
Normă Project Management 1500 lei
Comunicații 200 lei
Buget Fundraising 1000 lei
Buget Neprevăzute 694 lei
Buget de comunicare 1380 lei
Overhead 2,166 lei
Nitis Roxana a inițiat acest proiect în urmă cu 5 luni, în data de ianuarie 31, 2020
2026 vizualizări
Proiectul este întreținut de triada Narada, compusă din

Noutăți

Încarcă mai multe...

68 Mesaje

Baer Gabriel
Baer Gabriel

Susțin

Radu Iuliana
Radu Iuliana

Va susțin deoarece si eu încerc sa ii determin sa citească.

Andreea Rențea
Andreea Rențea

Fiecare carte reprezintă o altă viață, un alt univers, o descoperire a altora sau de sine.

Andreea Stanescu
Andreea Stanescu

Cititul are o deosebita importanta. Prin citit, copiii își îmbogățesc vocabularul si isi dezvolta creativitatea si imaginatia.

Dogaru Georgeta Paula
Dogaru Georgeta Paula

Știu cât de importantă este lectura pentru dezvoltarea unui copil.

Baer Alexandra Filofteia
Baer Alexandra Filofteia

Va sustin deoarece viitorul copiilor nostri stă in mâinile dumneavoastră!

Dumitrache Elena
Dumitrache Elena

Este un proiect interesant și care ajută la dezvoltarea intelectuală a tuturor

MANEA ILEANA
MANEA ILEANA

Va sustin deoarece de mici li se poate forma pasiunea pentru citit si prin lectură textelor își dezvoltă abilitățile de comunicare.

Craescu Angela Iuliana
Craescu Angela Iuliana

Incurajez deasemenea elevii sa citească. Elevii de astazi au nevoie de magie…doar cartile le.o pot oferi.

Anonymous
Anonymous

Succes!

Lasa un raspuns

Esti logat ca si . Iesi din cont?

94 Sustinatori
906 necesari pentru a atinge tinta de 1,000
Continuând mai departe, sunteți de acord cu Termenii și Condițiile de utilizare ale platformei narada.ro, precum și cu Politică de Confidențialitate a Datelor cu Caracter Personal. Înregistrarea dumneavoastră în baza de date, presupune și transmiterea ocazională de notificări via e-mail.