Sprijină educația alternativă, modernă, pentru elevii din Baia Mare! Baia Mare, RO-MM
Baia Mare, RO-MM
Proiect de tip Know-How

Din anul 2002 sunt profesor titular în Liceul Teoretic ”Emil Racoviță”, unde predau limba și literatura română și până în anul 2016-2017 am fost consilier educativ ( în 2017-2018 mi-am […]

0 lei din 2.134 lei stransi
13 zile rămase
172 vizualizări
Acest proiect va impacta un număr de 23 elevi
Tatiana Cauni inițiator proiect utilizator verificat
Membru al organizației
MERITO

Povestea mea

Din anul 2002 sunt profesor titular în Liceul Teoretic ”Emil Racoviță”, unde predau limba și literatura română și până în anul 2016-2017 am fost consilier educativ ( în 2017-2018 mi-am dat demisia). În anul în care am devenit titular, 2002, am înființat trupa de teatru Masca, ea având activitate continuă până în prezent, anul școlar 2018-2019.

Sunt în învățământul preuniversitar din 2001, primul an am fost suplinitor în Colegiul Tehnic ”Anghel Saligny”, Baia Mare, unde am organizat un festival de teatru ”I.L.Caragiale”. Am vrut să subliniez faptul că m-am implicat în activitățile teatrale cu elevii încă din primul an de învățământ până azi. Sunt implicată în mod direct în tot ce înseamnă trupa de teatru, repetiții, spectacole caritabile sau tematice, festivaluri, deplasări în alte orașe, proiecte etc.

Trupa de teatru nu înseamnă doar joc scenic, ci și muzică, dans, sunt elevi care se ocupă doar de partea tehnică(lumini, muzică, decor, cortină) sau de partea logistică a spectacolelor (invitații, afișe, promovarea evenimentului).

De ce să mă susții?

Cu siguranță toți ne dorim să depășim această situație, însă, atunci când e vorba de elevii noștri, situația devine și mai complicată. Astfel, trebuie să găsim energia, disponibilitatea, deschiderea pentru a-i ajuta. Acest pachet dorit de mine e doar un pas în a face ceva pentru elevii mei, deoarece următorul trebuie făcut împreună, iar în trupe de teatru despre asta este vorba: despre învățare împreună, despre curaj de a depăși situații inedite, despre a ne reinventa în timpuri grele, despre a ne depăși emoțiile și fricile, despre rezolvarea unor situații problematice, despre a ne defini ca viitori adulți pentru a păși cu încredere pe drumul ales de fiecare.

Povestea elevilor mei

Numărul elevilor care formează trupa de teatru Masca a crescut la începutul lunii ianuarie 2019 de la un efectiv inițial de 15 persoane, la 23 de membri, toți elevi ai claselor IX-XII ai liceului. Menționez că în fiecare an au preselecții pentru trupă, așa că numărul lor variază de la an la an, în funcție de opțiunile lor. În situația actuală, căutăm soluții pentru a putea continua experiența creativă și pentru a-i face pe colegii noștri din liceu părtași la provocările reale din jurul nostru. Din acest motiv, ne propunem o altă abordare a teatrului în liceul nostru, cu ajutorul metodei Edu-Larp (Live Action Role Playing – Învățare prin joc de rol). Nu renunțăm la artă, ci ne reinventăm. Astfel, prin metoda Edu-LARP (jocul de rol) ne dorim să reușim să promovăm abilitățile secolului 21, să ne controlăm emoțiile, să ne depășim frustrările și să ne învingem temerile provocate de ceea ce nu putem controla - Pandemia Covid 19.

Rezultate urmărite

Pachetul selectat este - Know-How (Cărți despre Educatie și formare, curs despre dezvoltare personală) pentru că simt că este întotdeauna loc de perfecționare în domeniul educației și al dezvoltării profesionale, pentru a putea la rândul meu să ajut, susțin, îndrum elevii din trupa de teatru și nu numai. În cadrul trupei de teatru voi face Ateliere de Edu-LARP (joc de rol) prin care elevii să-și controleze eficient propriile emoții, pentru a obține rezultate cât mai bune din interacțiunile cu ceilalți, dar și performanțe profesionle (la școală, în viața reală și, mai târziu, pe piața muncii). Prin temele abordate de cursul de Inteligență emoțională se numără și Stăpânirea impulsivității; Gestionarea emoțiilor distructive: gelozia, furia, invidia, dezamăgirea; Încrederea în sine; Rezolvarea problemelor; Empatia șamd, teme ce pot fi puse în scenă cu ajutorul jocului de rol (improvizație). Acest lucru îi va ajuta pe elevi să se cunoască mai bine și să depășească realitatea cu care ne confruntăm. Teatrul e o artă care incită la depășirea problemelor cu ajutorul creativității, imaginației, problematizării, gândirii critice, lucrului în echipă, conexiunii cu ceilalți, inteligenței emoționale.

Drumul meu spre reușită

Prin această trupă de teatru, se pune în evidență valenţa educativă a activităţilor, prin punerea în scenă de piese de teatru aparţinând unor categorii diferite, atât din repertoriul consacrat, cat şi din compoziţiile tinerelor talente ale artei dramatice, jucate de acești tineri actori. Inițiativa punerii în plan a acestei trupe de teatru a venit cu pași mărunți - mici spectacole tematice, caritabile, au fost implicați elevii din trupă în diferite proiecte naționale ex. Concursul Național de proiecte antidrog „Împreună”, unde trupa a câștigat toate premiile - Mențiune, Locul II, Locul III și Locul I în ordinea aceasta, în ani diferiți - concurs ce are loc anual în Eforie Sud. De asemenea, copiii au câștigat un proiect pe granturi la nivel național care a oferit elevilor direct implicati șansa să viziteze Teatrul Masca din București și Teatrul Luceafărul din Iași, precum și multe zone din țară, intr-o excursie de studiu de o săptămână. A urmat apoi un spectacolul Mincinosul, G. Goldoni și timp de 1 an opționalul Forme de sincretism în dramaturgie. De asemenea, pentru că proiectul s-a numit, Teatrul – un joc al ideilor, a fost înființat festivalul de teatru pentru licee, care acum este regional și se numește Festivalul Regional de teatru pentru licee Teatrul – un joc al ideilor, fiind la ediția a VIII în anul 2018. Apoi, a venit aproape firesc un festival în județ care să poarte numele trupei ce ii dădea viață și așa a luat naștere Festivalul de Teatru pentru Școli Gimnaziale ”Masca”, acum devenind regional și ajungând la ediția V care va avea loc în mai, 2019. Între timp, membrii trupei au avut ocazia sa participe 2 ani la rând la Concursul Național Lider European organizat de Comisia Europeană la București, unde au obținut Locul III și Locul II, apoi au fost invitați într-un proiect internațional pe ecologie și au avut șansa să joace o piesă de teatru în limba engleză în Parlamentul European la Bruxelles. Au fost invitați le Festivalul de Teatru de la Petroșani „Festivalul vostru, al adolescenților”, și la Sinaia, la Festivalul „Primavera”, unde au avut premii individuale pentru cea mai bună actriță în rol principal. Acestea sunt doar câteva din festivalurile la care au participat. Pe pagina trupei (https://www.facebook.com/TrupaMasca) se găsesc toate informațiile legate de activitatea trupei și se poate vedea cu ușurință pasiunea cu care acești elevi se dedică scenei.

Promisiunea mea

Consider că prin pachetul ales de mine pot să fiu de folos elevilor în situația actuală, deoarece trebuie să găsim soluții pentru a ne reinventa, iar impactul emoțional a ceea ce trăim are un rol important asupra dezvoltării viitorului adult. Noi, profesorii, trebuie să găsim resursele necesare pentru a le arăta elevilor că se poate și că, fără un efort comun, lucrurile nu se rezolvă de la sine. Cu alte cuvinte, nu renunțăm la trupa de teatru pentru că fizic nu se pot face repetiții, ci ne daptăm noilor provocări, depășindu-le împreună.
Acest proiect a fost inițiat acest proiect în urmă cu 2 luni, în data de 11 septembrie 2020, de către Tatiana Cauni, Educatoare la din ,

Bugetul proiectului

Lucruri de care avem nevoie Cost unitar Cantitate TOTAL
Arta si stiinta predarii. Un cadru cuprinzator pentru o instruire eficienta – Robert J. Marzano 39 lei 1 39 lei
Sanatatea mentala a elevului – WILLIAM DIKEL 19.99 lei 1 19.99 lei
Sanatatea mentala a elevului. Ghid pentru personalul didactic – DR. WILLIAM DIKEL 45 lei 1 45 lei
Teorii contemporane ale învățării. Autori de referință – KNUD ILLERIS 49 lei 1 49 lei
Curs: Inteligență emoțională 1500 lei 1 1500 lei
Necesar achiziții 1,667 lei Total cost proiect 2,134 lei
Comisioane Financiare 50 lei
250 lei
Costuri Neprevăzute 167 lei

Donatori ce au susținut acest proiect

Noutăți

Încarcă mai multe noutăți

1 Mesaj

Anonim
Anonim

Va sustin deoarece elevilor le place teatrul, fiind un mod placut de a petrece timpul liber.

Lasa un raspuns sau comentariu

Trebuie sa fii sau pentru a posta un mesaj.

1 Sustinatori
Continuând mai departe, sunteți de acord cu Termenii și Condițiile de utilizare ale platformei narada.ro, precum și cu Politică de Confidențialitate a Datelor cu Caracter Personal. Înregistrarea dumneavoastră în baza de date, presupune și transmiterea ocazională de notificări via e-mail.