Teatrul – o formă de exprimare.

Baia Mare, Baia Mare, Romania

Proiectul de față își propune echiparea unei săli de repetiții pentru Trupa Masca, trupă de teatru formată din liceeni, care să le permită acestora acces facil și gratuit la repetiții, dar să-i ajute și la promovarea trupei, a școlii și a valorilor pe care le reprezintă, în rândul tuturor elevilor și întregii comunități din Baia Mare și din județ.

Teatrul  – o formă de exprimare.

Elevii mei un total de 300 elevi

Întreaga echipă este formată din… elevi de liceu. Toți sunt implicați, indiferent dacă sunt actori sau nu: e nevoie de pricepere și seriozitate la lumini, sunet și intervenția cortinei; de creativitate pentru invitații, decoruri, costume și promovarea spectacolului; de responsabilitate pentru încasări si Finanțe, când plătești impozitul pe venitul adunat din spectacol. În toți, se simte spiritul de echipă și familiaritatea cu care lucrează și creează împreună.

Sunt elevi ai Liceului Emil Racoviță din Baia Mare, de la a IX-a până la a XII-a, deopotrivă provenind, după fuziunea profilelor, atât de la profilul teoretic, cât și de la cel tehnologic; așadar, după orele de biologie, chimie, mate-info sau textile, acești elevi aleg… teatrul.

Pe unii, teatrul îi ține departe de prea mult telefon, calculator, cafenele și mall și îi ajută să interacționeze cu colegii de vârsta lor și nu numai. Pe alții îi motivează să vină și mâine la școală, să nu o abandoneze, căci 60% din membri fac naveta, trezindu-se la 5 dimineață pentru teatru și imprimând autobuzului amânări la plecare, tot pentru teatru. Iar altora le arată chiar adevărata menire în viață: regia, actoria.

Pe toți, teatrul îi ajută să îi cunoască pe Caragiale, Moliere, Eliade, să înțeleagă o piesă de teatru, fie clasică, fie modernă, să aprecieze cultura, să vorbească literar, să comunice privind cu încredere, să citească, să dăruiască emoție sau banii din încasări, să fie conștienți de propria persoană și de trupa întreagă.

De exemplu, pe Sergiu, experiența din Trupa Masca l-a ajutat să acceadă plin de încredere și naturalețe în sistemul bancar. Paul, Cătălin, Daniel și Bogdan au absolvit în Danemarca design multimedia și ajută în continuare, cu idei și sponsorizări, spectacolele trupei. Vladimir a renunțat în ultima clipă, într-a XII – a, la admiterea la Politehnică, iar acum este absolvent de UNATC. Iar Aron a terminat regie la Cluj.

Proiectul meu

Peste 500 de elevi s-au bucurat în mod direct de inspirația Tatianei și a Trupei Masca în acești ani, dar, mai ales, întreaga comunitate a beneficiat de spectacole, din care unele caritabile, pentru cazuri sociale, dar a beneficiat mai ales de o mentalitate nouă și de spargerea barierelor de gândire și mișcare, așa cum mărturisește Oana: Tatiana i-a învățat să folosească banii din încasari pentru a organiza excursii și, astfel, au ajuns să vadă Sibiul, Alba Iulia, Auschwitzul sau Praga. De 19 ani, Tatiana se ocupă și de revista Liceului, care are căutare și în alte școli din oraș. Tot ea organizează Festivalul de Teatru dedicat școlilor gimnaziale din județ, aflat la a opta ediție. Racoviță e vestit pentru Trupa Masca, iar Tatiana și Masca sunt deja un brand al orașului.

La început, pentru repetiții, există un videoproiector și un ecran de proiecție, cumpărate de Tatiana din primii bani încasați din spectacole. Repetițiile se țin într-o sală de clasă în care mobilierul este donat de elevi și părinți, dar este impropriu și insuficient. Spațiile proprice ar însemna plata unor chirii. Spectacolele se țin prin generozitatea Teatrului de Păpuși, dar repetițiile, repetițiile…? Naveta de la ora 5 și munca de zeci de ore, a acestor copii, care nu se vede vreodată?

Extinderea trupei și a amploarei pe care proiectul ei l-a căpătat an de an, au determinat-o pe Tatiana să facă totul pentru a trece la nivelul următor: dotarea unei săli de clasă cu mobilier modular și echipament electronic adecvat punerii în scena și repetițiilor pieselor de teatru într-o manieră profesionistă, care să încurajeze ideile și talentul elevilor și să le permită performanța.

Boxe audio, cameră video și accesorii, cameră foto și accesorii, jaluzele reglabile pentru diverse necesități de lumină, accesorii didactice, mobilier versatil pentru decoruri – toate pot scuti trupa de alte drumuri și cheltuieli și pot îmbunătăți întregul concept scenografic al pieselor, munca și viața acestor elevi. Pentru o investiție de numai 14.400 de RON, un număr de 300 de elevi este vizat să beneficieze în mod direct în următorul an de zile, de implementarea acestui proiect.

***

O văd pe Tatiana cum visează cu ochii deschiși, urmărindu-i totodată pe dragii săi elevi pregătind spectacolul de Craciun și, multumiți de finalizări, retrăgându-se toți în culise. Plusul scaunelor te îmbie să te așezi, sala începe să se umple, ultimele zgomote și foșneli se pierd, luminile se sting, liniștea devine masa invizibilă care va permite propagarea emoțiilor. Cortina grea se ridică, iar Tatianei îi scapără ochii: elevii ei intră în scena vieții…

  • h
  • h
  • h
  • h
  • h

Companii care au investit în educație

?>

Bugetul proiectului

Lucruri de care avem nevoie Cost unitar Cantitate TOTAL
Boxa Portabila Activa Akai SS022A-X6 299 lei 1 299 lei
Panasonic HC-V770 - camera video Full HD 1700 lei 1 1700 lei
SanDisk Extreme Pro Card de Memorie SDXC UHS-I 128GB 250 lei 1 250 lei
Trepied foto telescopic A+ 215 230 lei 1 230 lei
Aparat foto digital Sony Cyber-Shot DSCHX350 1350 lei 1 1350 lei
Card de memorie Samsung Micro-SDXC EVO Plus 128GB 100 lei 1 100 lei
Rucsac laptop Rivacase 8460, 17" 202 lei 1 202 lei
Laptop ASUS X512FA 1600 lei 1 1600 lei
HDD Extern ADATA Durable HD330 2TB 343 lei 1 343 lei
Set tuburi muzicale 470 lei 1 470 lei
Banca scolara individuala 231 lei 30 6930 lei
Necesar achiziții 13,474 lei Total cost proiect 23,268 lei
Logistică & deplasări 2,021 lei
Comisioane Financiare 404 lei
Raportare Financiară 500 lei
Normă Project Management 1500 lei
Comunicații 200 lei
Buget Fundraising 1000 lei
Buget Neprevăzute 674 lei
Buget de comunicare 1380 lei
Overhead 2,115 lei
Cauni Tatiana a inițiat acest proiect în urmă cu 5 luni, în data de ianuarie 31, 2020
4496 vizualizări
Proiectul este întreținut de triada Narada, compusă din

Noutăți

Încarcă mai multe...

406 Mesaje

Balaban Gabriela
Balaban Gabriela

Va sustin cu mare drag.

Celina Vezentan
Celina Vezentan

Incurajati creativitatea, deschideti suflete, croiti noi drumuri in viata, emanati entuziasm molipsitor, incurajati depasirea zonei proprii de confort. Sunteti minunati!

Elisabeta Lazar
Elisabeta Lazar

Cred în frumos și în tinerețe!

Chiroban Ilie
Chiroban Ilie

Sunt frumosi

Andrada Mazilu
Andrada Mazilu

Succes! Sunteți minunați!

Biris Georgiana
Biris Georgiana

Este un mod de a și exprima fiecare imaginația și creativitatea

Crâncău Ana Mirela
Crâncău Ana Mirela

prin dăruire, iubire necondiționată, creativitate , empatie și mult profesionalism ați reușit și veți reuși și în viitor să transformați educația, să redirecționați traseuri educaționale și să aduceți speranțe în sufletele elevilor și a părinților acestora.

Hrusca Anca Melinda
Hrusca Anca Melinda

Va sustin deoarece avem nevoie de educatie prin teatru!

Alma Diaconu
Alma Diaconu

Cu îndrumarea adecvată, teatrul , fie că ești privitor, fie că tu performezi, este un mod de expresie/ exteriorizare cu un impact enorm asupra autoanalizei, emoțiilor și vindecării noastre. Mult succes

Remes Viorica
Remes Viorica

Va sustin pentru ca teatru inseamna dezvoltare personala, deschidere spre frumosul din lume si din noi.

Lasa un raspuns

Esti logat ca si . Iesi din cont?

Proiect finalizat
Acest proiect a avut 591 susținători
Continuând mai departe, sunteți de acord cu Termenii și Condițiile de utilizare ale platformei narada.ro, precum și cu Politică de Confidențialitate a Datelor cu Caracter Personal. Înregistrarea dumneavoastră în baza de date, presupune și transmiterea ocazională de notificări via e-mail.