Data derulării: 15 septembrie 2021, interval orar: 16 – 17
Întâlnire online: Google Meet
Participanți: 25 de elevi de clasa I, la Școala Gimnazială nr. 28 din Galați
Mentori: Andreea Elena Țîru, Studentă la FACIEE (Facultatea de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică și Electronică) pe specializarea Automatică și Informatică Aplicată (AIA), anul 3; Adrian Dumitriu , informatician Școala Gimnazială nr. 28 Galați; Tanasaciuc Valentina-Luminița, profesor învățământul primar la Școala Gimnazială nr. 28 Galați & coordonator eveniment Meet and Code
Activități pregătitoare evenimentului propriu-zis
Pentru activitatea propriu-zisă a fost nevoie de participarea unor specialiști în domeniul programării și pentru început au fost identificate persoanele voluntare care să participe la întâlnire. Fiecare dintre voluntari au avut la dispoziție câte un robot Edison pe care l-au studiat și au exersat cele doua limbaje de programare accesibile pentru copiii de +7 ani( roboțelul funcționează și cu un al treilea limbaj de programare Python, accesibil pentru elevii mai mari).
Anterior evenimentului voluntarul Andreea a venit la școală și i-a introdus pe copii în lume programării explicându-le noțiuni precum robot, programare, funcții, blockuri, operații. Toate aceste explicații au făcut referire la universul apropiat copiilor astfel că ei au identificat că sunt foarte mulți roboți în viața lor și că multe din acțiunile pe cre le fac chiar sunt programate într-o înșiruire logică. Odată explicată terminologia li s-a explicat copiilor despre programare cu Edblocks insistându-se pe semnificația blocurilor și a ”dosarului” unde sunt găsite blocurile. De plidă, în domeniul Drives se vor găsi direcții spre care se va orienta deplasare roboțelului, în Start events blocuri care vor intrerupe deplasare roboțelului. Totodată li s-a explicat și faptul că fiecare block este prevăzut și cu o săgeată care le premite să selecte și alte categorii gen: timp, intensitate, viteză.
Același procedeu a fost aplicat și în cazul programării cu EdScratch evidențiidu-se faptul că acest limbaj de programare este mai complex, blocurile având mai multe funcții și caracteristici. De pildă, li se putea adăuga sunetul pe care să îl scoată roboțelul (beep), de câte ori care dintre senzorii roboțelului să se aprindă, cât timp.
Activitatea propriu- zisă
După prezentarea mentorilor invitați în activitate, dar și a roboțelului Edison copiii au programat împreună. Cu Andreea au programat folosind Edblocks. Programele create simultan copii și mentor au fost scurte, dar au fost respectate toate etapele unei programări reușite. Programul creat a fost urmărit de către copii cu maximă atenție pentru a vedea dacă roboțelul execută toate mișcările programării create. Nu s-a omis nici faptul că dacă operațiile din rpgramare nu sunt cele dorite sau se dorește a se construi un alt program, pot aple la funcția ștergere.
Adrian le-a explicat pentru început construcția roboțelului atât cu ajutorul unui filmuleț suport, dar și cu roboțelul expus la cameră. De subliniat, faptul că li s-a explicat copiilor și cum se încarcă programul creat pe roboțel.
Programele realizate în Edblocks au vizat următoarele: mașinuța care merge în linie dreaptă, apoi de rotește și se întoarce, ca și cum ar conduce; programul în care s-a modifcat treptat viteza în linie dreaptă de la mică, medie, mai mare; au programat o alertă care se repetă până la apăsarea unui buton; un alt program schimbare de lumini alternative, tot la apăsarea unui buton. Toate aceste programe realizate au fost prezentate prin filmulețe care ilustrau mișcările programate.
Odată detaliate aceste aspecte, împreună copiii și Adrian au creat un program pentru Edison parcurgând pas cu pas toate domeniile din meniu și funcțiile pe care le au fiecare subdomeniu pentru acțiunile ce ar trebui să le execute roboțelul. Programul creat de Adrian și copiii a fost încărcat pe loc roboțelului și copiii au putut vedea în mod real ceea ce au programat împreună. Au fost atenți la toate sunetele scose de roboțel pentru a fi siguri când programul s-a încărcat și poate fi pus în aplicare. Progrămelul făcut învârtea roboțelul 360 grade stânga și dreapta cu aprinderea becului opus plus bipăituri.
Activitatea s-a încheiat cu prezentarea kitului Edcreator prin care Edison poate fi accesorizat cu tot felul de brațe și alte piese lego conexe care să-l transforme în escavator sau mașinuța cu șenile. Mesajul final al activității a fost că atât fetele cât și băieții s-au descurcat de minune în programarea lui Edison să facă difreite acțiuni. Încheierea activității s-a realizat cu promisiunea de a-l vedea a doua zi pe Edison la școală.
Feedbackul primit imediat de la părinți și copii sau chiar pe parcursul activității a fost că întâlnirea a fost una reușită și pe gustul copiilor. Chiar și mentorii implicați au spus că a fost o actvitate în care s-au încarcat pozitiv cu emoțiile sincere transmise de copiii implicați. Le-au urmărit reacțiile de pe parcursul activității și și-au dat seama că au lucrat în timp real tot ceea ce ei au explicat.
Activități post- eveniment
A doua zi Edison a fost arătat la școală cu 2 dintre programele Demo ale sale. Reacția copiilor a fost fantastică căci l-au considerat pe Edison noul lor coleg. Unul copil chiar a și spus: ”Aș vrea să fi eu Edison”.
Deși pentru activitate mai era invitat un mentor din motive neprevăzute nu a putut fi prezent în întâlnire, ne-a ajutat să îl programăm pe Edison folosind codul de bare și o planșă dedicată acestei activități. Reacția copiilor a fost la fel de sinceră: aplauze și exclamații.
În viitor, activităților vor continua cu roboțelul Edison căci se dovedește a fi un bun partener de învățare.De asemenea, am primit asigurări din partea mentorilor voluntari că ne vor fi alături și la alte activități.
Evenimentul online este finanțat cu ajutorul programului Meet and Code (https://www.meet-and-code.org/) susținut la nivel european de compania de software SAP. Meet and Code 2021 este coordonat de Haus des Stiftens gGmbH și rețeaua TechSoup Europe în 35 de țări europene și susține, pentru al 5-lea an consecutiv, evenimente de tehnologie și programare aliniate cu misiunea inițiativei Comisiei Europene: Europe Code Week. În România, programul Meet and Code este coordonat de Asociația Techsoup.
Din 2010, Asociația Techsoup (https://www.asociatiatechsoup.ro) creează și oferă resurse IT și experiențe de învățare a tehnologiei pentru organizații nonprofit, tineri și profesori. Asociația Techsoup este câștigătoare a premiului Digital Skills for Education din cadrul European Digital Skills Awards în 2017, competiție organizată de Comisia Europeană.
1 Comment
[…] sprijinul organizației nonprofit Narada, evenimentul a fost finanțat cu 300 de euro pentru achiziționarea de resurse IT care să permită […]
Write a Reply or Comment
You should Sign In or Sign Up account to post comment.