Podu Iloaiei este o localitate aflată la aproximativ 30 de kilometri de Iași. Deși oraș, singura școală de aici este Școala Gimnazială Alexandru Ioan Cuza, ce numără aproape 1200 de elevi. Un număr normal, având în vedere că că e singura unitate de învățământ pe o rază de câțiva kilometri buni.
Însă problemele sunt foarte multe. Orele se țin în cele cinci structuri diferite, toate răspândite prin oraș și prin satele alipite și, mai mult decât atât, toate foarte vechi, cu probleme serioase de infrastructură. Abia anul acesta școala a intrat într-un program de reabilitare, astfel că un corp de clădire va fi reconstruit de la 0, iar altul renovat și reabilitat termic. O mare problemă este că în școală, de exemplu, există o tablă inteligentă care, din păcate, nu poate fi conectată la priză din cauza instalației electrice foarte vechi.
Provocările merg dincolo de condițiile din școală și se îndreaptă către copii. O parte semnificativă dintre ei provin din comunitatea romă, iar abandonul este probabil principala grijă a directorilor școlii.
Riscul de abandon școlar a scăzut la 4%
„Avem comunitate de etnici romi și din acest motiv ne luptăm cu abandonul. Deși suntem o școală incluzivă, copiii sunt distribuiți pe clase în mod egal ca să nu existe discriminare, tot avem această problemă. De doi ani de zile suntem în programul PNRAS și avem rezultate foarte bune, însă, în continuare ne pleacă copiii din școală. Nu pentru că s-ar căsători la vârste fragede, ci mai degrabă pentru că sunt romi ursari care migrează mult”, spune Lavinia Plămadă, directoarea adjunctă a școlii.
Programele de combatere a abandonului școlar au fost nenumărate în ultimii ani și, într-adevăr, rezultatele se văd. Însă tot nu e suficient.

Muzica ține copiii împreună
Poate cea mai mare mândrie a școlii este corul de fete, format din aproximativ 20-30 de eleve de la clasa 0 până la clasa a VIII-a.
Condus de o profesoară de muzică ce a venit în urmă cu mulți ani din republica Moldova și s-a stabilit la Podu Iloaiei, azi este recunoscut la toate competițiile naționale și internaționale, datorită premiilor obținute.
Prin muzică, copiilor li se oferă o altă posibilitate de cunoaștere și li se oferă șansa de a se implica în activități extrașcolare, menite să-i țină în școală, să-i facă să iubească arta și mediul academic. Iar rezultatele se pare că sunt din cele mai bune.
Donează aici
Acesta este și motivul pentru care Școala gimnazială Podu Iloaiei participă în campania „Împreună pentru școala noastră” și va organiza alături de alte 59 de școli din țară un târg. Scopul este acela de a strânge bani pentru a cumpăra instrumentele de instrumente de percuție, un sistem audio și costume pentru membrii corului.
Investind în această formă de exprimare, profesorii au realizat că le oferă celor mici șansa de a avea încredere în ei, de a visa că pot ajunge oricât de sus și astfel să-i țină cât mai mult în școală, departe de gândul abandonului.
Dacă vrei să te implici și tu, dacă te-a impresionat această poveste, donează. E mai ușor decât ți-ai putea imagina și suma poate fi nesemnificativă pentru tine, în comparație cu binele pe care îl faci.
Învățătoare din tată în fiică
Am vrut să o cunoaștem mai bine pe Lavinia Plamadă deoarece am gândit că e nevoie de multă pasiune ca să te dedici în așa măsură copiilor.
Vine dintr-o localitate din apropiere și a ajuns aici într-un moment în care îi era greu să se titularizeze. După patru ani de plimbat prin mai multe școli, aici i s-a oferit șansa de a-și expune talentul. Și de 13 ani nu a mai plecat. „Au fost și alte oportunități de a pleca într-un oraș mai mare, însă am simțit că e de datoria mea să rămân. Aici e mai multă nevoie de mine decât oriunde. Copiii de aici au mare nevoie să fie ascultați, susținuți și încurajați. Pentru că, de cele mai multe ori, acasă nu găsesc acest sprijin.”, povestește directoarea adjunctă.
Tatăl ei a fost învățător și mama profesoară de franceză, așa că toată copilăria a tras cu ochiul, a observat lucruri minunate din spatele catedrei și și-a dorit ca într-o bună si să le pună în practică. Și iată că a reușit.
Cât e ziua de lungă o găsești în școală, caută proiecte, caută provocări și predă școlarilor din învățământul primar matematica, româna, dar mai ales omenia.
Lasa un raspuns sau comentariu
Trebuie sa fii Intra in cont sau Inregistreaza cont nou pentru a posta un mesaj.