Vocea Roxanei era scris să fie ascultată doar de natura din sătucul ei izolat de munte.

Împreună am rescris povestea și am schimbat destinul întregii familii

Roxana s-a născut într-un sătuc ce pare uitat de lume și de timp, undeva în inima Carpaților de Curbură. Satul este atât de izolat, încât oamenii de acolo nu au posibilitatea să meargă la oraș în căutarea locurilor de muncă. În plus, mulți dintre copii abia ajung la școală, nu neapărat din cauza distanțelor mari, ci mai degrabă de frica animalelor sălbatice ce umblă nestingherite pe potecile de munte.

Roxana s-a născut și a copilărit într-o familie modestă, a cărei unică activitate de distracție era radioul ce cânta de dimineața până seara în pridvor. De mică, fata a îndrăgit cântecul popular și de pe-o zi pe alta a învățat să cânte, ascultând glasurile ce străbăteau undele.

PHOTO-2023-07-13-08-33-05 (3)
PHOTO-2023-07-13-08-33-04 (3)

Când am cunoscut-o, Roxana era deja în clasa a VIII-a și visa cu ochii deschiși într-o minune ce ar fi putut să o ducă la Liceul de Artă din Buzău, conștientă de talentul pe care îl are, dar realistă în privința șanselor ei, deoarece nu luase niciodată o lecție de canto.

Impresionați până la lacrimi, i-am oferit o bursă cu care avea să-și plătească meditațiile și câteva luni mai târziu, Roxana ne suna, cu glasul gâtuit de emoție să ne spună că a intrat la liceul dorit.

Un vis era împlinit, însă rămânea amărăciunea despărțirii de părinți. Mama și tatăl Roxanei și-au luat atunci inima în dinți și cu tot curajul și devotamentul oamenilor capabili de orice sacrificiu, au renunțat la viața lor de la sat și s-au mutat la Buzău. Și-au găsit locuri de muncă, iar acum întreaga familie a Roxanei are un alt destin. Unul scris cu sacrificii, iubire și multă muncă, dar și cu praf de stele. Iar acest praf de stele l-am aruncat împreună și pentru asta îți mulțumim.

Dar mai avem o rugăminte:

Hai să visăm împreună că putem replica povestea Roxanei de o sută, o mie, 500 de mii de ori. Și putem!

Redirecționează 3,5% din impozitul pe venit către Narada și hai să facem magie, să rescriem destine ale unor copii ce nu-și pot atinge altfel potențialul!

Cum ajută formularul tău?

1 formular asigură 2 ore de meditație pentru un copil

28 formulare asigură o oră de meditație pentru 56 de copii

104 formulare asigură o oră de meditație pentru 56 de copii pentru o lună

1008 formulare asigură o oră de meditație pentru 56 de copii pentru un an

Îți mulțumim că ai completat online formularul. De aici ne ocupăm noi să-l depunem la ANAF. 

Alte metode de a contribui

Trimite-ne formularul 230 

Dacă preferi poți să printezi formularul și să completezi datele tale de identificare de mână, cu majuscule. Nu este nevoie să specifici suma, aceasta va fi calculată de ANAF și o va vira conform legii.

Trimite-ne o copie scanată pe email la donează@narada.ro și îl vom depune noi pentru tine.

Poți descărca formularul cu datele Asociației Narada precompletate.

Donează lunar

Dacă ai redirecționat deja 3.5% către o altă organizație, dar îți dorești să contribui pentru a multiplica povestea Roxanei și la alți 56 de copii, donează recurent completând formularul de donație.

Întrebări frecvente

Este formularul 230 o donație din bugetul meu?

NU, banii vin de la bugetul de stat din impozitele colectate de la tine. Statul ne transferă în medie 300 RON pentru fiecare formular completat fără ca tu să cheltui vreun leu din bugetul personal.

Ce reprezintă formularul 230?

În fiecare an, majoritatea dintre noi avem posibilitatea ca până la 25 mai să depunem declarația
unică de venit. Din impozitul calculat pe venit, pe care noi sau sau angajatorul îl plătim la stat,
3,5% poate fi direcționat către o organizație non-profit.
Dacă nu alegi să direcționezi acești bani, ajung în visteria statului și, cel puțin legat de cauza pe
care Narada o protejează, România acordă cel mai mic procent din PIB pentru educație.
Direcționarea a 3,5% din impozitul pe venit, ar trebui să fie o datorie morală pentru fiecare
dintre noi.

Ce se întâmplă cu sumele redirecționate?

– Numărul cetățenilor români de peste 14 ani care nu știu să scrie și să citească este în creștere, direct proporțional cu cel al românilor care renunță la studii de timpuriu (sursă: INS)

– România are cea mai mare rată de abandon școlar din Europa – 15%

– 42% dintre elevii români sunt analfabeți funcționali

– România este penultima la nivel UE din punct de vedere al rezultatelor PISA 2022

 

Echitatea în educație, măsurată la testele PISA, înseamnă că că elevul, indiferent de mediul de proveniență, are același acces la educație, aceeași posibilitate ca toți ceilalți să ajungă într-o școală foarte bună. România este la polul opus față de țările lumii care oferă echitate elevilor lor,
înregistrând un scor foarte mic, ceea ce se traduce prin nevoia urgentă de investiții în educație.

Obiectivul Narada este acela de a reduce prăpastia creată între elevii cu resurse și cei care au avut neșansa de a se naște în familii cu probleme financiare și în zone dezavantajate.

Primul pas este acela de a investiți banii adunați în ore de meditație pentru cei 56 de copii ce au alerte individuale pe HartaEdu, astfel încât ei să-și poată îndeplini potențialul maxim prin educație.

De câți bani avem nevoie?

Făcând un calcul aproximativ, la un salariu mediu brut de 7000 de lei, valoarea celor 3,5% din impozitul pe venit înseamnă 300 de lei.
Astfel, completarea unui singur formular asigură 2 ore de meditații pentru un copil.
Cei 56 de elevi cu alerte individuale pe HartaEdu ar avea nevoie măcar de o oră de meditație pe săptămână, la o singură materie.

Dacă socotim 36 de săptămâni (cât are anul școlar) ori 56 de elevi, reiese o nevoie de cel puțin 2016 ore de meditație. Asta înseamnă 1008 formulare completate.

Convingeți familia și prietenii să completeze formularul 230 și să-l redirecționeze către Narada și astfel putem multiplica de 56 de ori povestea Roxanei. #HaiCaPutem!