Orice copil se naște cu un potențial.
Uneori viața i-l fură, însă tu ai puterea de a rescrie povestea.

George este al optulea copil al părinților lui, însă pare că s-a născut cu stea în frunte deoarece soarta a decis ca el să nu ajungă la „casa de copii” asemenea fraților lui. Locuiește în satul Progresu din județul Călărași, are 8 ani, este foarte bun la matematică și face niște desene fascinante.

George este azi vocea a sute, poate chiar mii de copii asemenea lui, ce se nasc cu un potențial uriaș și care, dacă nu sunt sprijiniți și îndrumați, se pot irosi în fața nedreptății vieții.

De când se știe, băiatul a locuit cu ambii bunici într-o cămăruță cu bucătărie, cât o cutie de chibrituri, un spațiu pe cât de mic, pe atât de drag lui George deoarece acolo a primit toată dragostea și atenția de care au fost capabili cei din jurul lui.

Bunica, cu picioarele amputate din cauza diabetului, l-a legănat adesea și l-a oblojit ori de cât ori i-a fost mai greu în viață. Mătușa s-a asigurat că nu-i lipsește nimic, mai ales educația, iar bunicul se uită la el ca la soarele de pe cer, mai ales că doar el i-a mai rămas după ce bunica s-a prăpădit anul trecut. Părinții lui George sunt recăsătoriți în sate învecinate, dar nu vin mai niciodată să-l vadă. Uneori, mama, îi mai trimite alocația și se mai interesează în treacăt de el.

E o poveste care rupe fâșii sângerânde din suflet oricui. George, acest băiețel de 8 ani, este înzestrat cu o mulțime de calități: e afectuos, sensibil, atent și foarte dornic să învețe. E printre primii din clasa lui și are toate șansele să ajungă departe dacă nu renunță la școală. Viața îi pune deja piedici, majoritatea dintre ele de ordin socio-emoțional și probabil că mai are și alți bolovani de așezat în drumul lui George.

Noi însă avem puterea de a-i schimba destinul. Și nu doar pe al lui George, ci toate destinele celor ca el, copii al căror potențial se poate irosi extrem de repede, fără îndrumare.

Direcționează către Narada 3,5% din impozitul pe venit, convinge-ți colegii, prietenii și familia să-ți urmeze exemplul și vei avea satisfacția că ai contribuit la dezvoltarea competențelor socio-emoționale a șase copii din România. Un singur formular va ajuta 6 copii!

Metode de completare a formularului 230

1. Online

Poți completa formularul online mai jos, fără a mai fi necesară tipărirea acestuia.
După completarea și semnare vei primi formularul pe adresa ta de email, după care îl poți trimite către noi, la adresa donatii@narada.ro, iar noi îl depunem la ANAF în numele tău.

2. De mână

Printează formularul și completează datele tale de identificare de mână, cu majuscule. Nu este nevoie să specifici suma, aceasta va fi calculată de ANAF și o va vira conform legii. Poți descărca formularul cu datele Asociației Narada precompletate. Alternativ, poți descărca declarația 230 și completa cu datele Asociației Narada de mai jos.

3. Prin Spațiul Privat Virtual (SPV)

• Autentifică-te pe Spațiul Privat Virtual al ANAF
• Completează formularul 230 cu datele tale și semnează cu semnătura digitală cu care te-ai înregistrat la ANAF
• Completează Secțiunea II.2 cu detaliile Asociației Narada înainte de a semna

Întrebări frecvente

Ce reprezintă formularul 230?

În fiecare an, majoritatea dintre noi avem posibilitatea ca până la 25 mai să depunem declarația
unică de venit. Din impozitul calculat pe venit, pe care noi sau sau angajatorul îl plătim la stat,
3,5% poate fi direcționat către o organizație non-profit.
Dacă nu alegi să direcționezi acești bani, ajung în visteria statului și, cel puțin legat de cauza pe
care Narada o protejează, România acordă cel mai mic procent din PIB pentru educație.
Direcționarea a 3,5% din impozitul pe venit, ar trebui să fie o datorie morală pentru fiecare
dintre noi.

Cine poate redirecționa 3.5% din impozit?

Salariați și pensionari din 2022

Persoanele fizice care au avut un contract de muncă încheiat în anul 2022 și pensionarii cu o pensie mai mare de 2000 ron, lunar, pot completa formularul 230 și pot redirecționa 3.5% din impozitul plătit la stat. Redirecționarea nu implică drumuri la ANAF și nici costuri.

Persoane cu venituri independente

Cei care desfășoară activități independente pot completa declarația 230 pentru a redirecționa 3,5% din impozitul pe venit dacă obțin venituri din următoarele:

  • activităţi independente/ activităţi agricole, impuse pe bază de normă de venit;
  • activităţi independente realizate în baza contractelor de activitate sportivă, pentru care impozitul se reține la sursă;
  • din drepturi de proprietate intelectuală, altele decât cele pentru care venitul net se determină în sistem real (scriitori, pictori);
  • cedarea folosinței bunurilor, pentru care venitul net se determină pe baza cotelor forfetare de cheltuieli sau pe baza normelor de venit (chirii).

Declarația unică 212

Persoanele care au obținut venituri din activități independente/agricole, drepturi de proprietate intelectuală și cedarea folosinței bunurilor și au obligația depunerii declarației unice 212, care se depune până la data de 25 mai 2023, inclusiv. Direcționarea se va face pentru:

 

Nume: Asociația Narada
CF: RO 42157184
Cont: RO24 INGB 0000 9999 1003 0861

Descarcă declarația unica 212

Ce se întâmplă cu sumele redirecționate?

• Aproape 80 de mii de copii români au cel puțin un părinte plecat la muncă în străinătate;
• 73% dintre elevi au fost martorii unei situații de bullying în mediul școlar;
• 3 din 10 copii sunt excluși constant din grupul de colegi;
• 1 din 4 copii a fost umilit în fața colegilor;
• România are cea mai mare rată de abandon școlar din Europa – 15%.

Având în vedere aceste statistici, unul dintre obiectivele Narada pentru anul 2023 este acela de
a investi în siguranța socio-emoțională a 7500 de elevi.
Pentru asta, vom crea o serie de cursuri și webinarii și vom antrena școlile în programe de
activități pentru dezvoltarea abilităților socio-emoționale, îmbunătățirea relației cu familia și
învățare prin cooperare.

De câți bani avem nevoie?

Atingerea acestui obiectiv în anul 2023 are un target de 7500 de elevi din toată țara și un buget
de 200 de mii de lei.

Făcând un calcul aproximativ, la un salariu mediu brut de 6095 de lei, cei 3,5% din impozitul pe
venit pe anul trecut reprezintă 166 de lei.

Ca să ne atingem ținta propusă avem nevoie să strângem aproximativ 1205 formulare, cu suma aceasta. Asta înseamnă că un formular va ajuta aproximativ 6 copii.