Cel mai bun liceu din Miercurea Ciuc, dar și din întreaga zonă este Colegiul Național Marton Aron, spun cu mândrie profesorii care predau aici, iar rezultatele elevilor confirmă. An de an, la examenul de bacalaureat, rata de promovabilitate este între 98 și 99% și cei mai buni dintre absolvenți merg apoi la facultăți la Budapesta, Cluj și București.
Comunitatea maghiară, asemenea oricărei alte comunități de altă etnie, este foarte unită, iar în acest caz particular, foarte dornică să ofere copiilor cele mai bune șanse pentru un viitor luminos. Acesta este și cazul colegiului Marton Aron, unde atât profesorii, cât și părinții fac toate eforturile pentru ca elevii să aibă toate instrumentele necesare, să poată avea încredere că viitorul e al lor și va arăta așa cum visează.
De multe ori însă, lucruri care nu țin de ei, îi împiedică să urce pe cele mai înalte culmi, iar acesta este un motiv pentru care profesorii au înscris liceul în campania „Împreună pentru școala noastră”. Sunt multe nevoi de ordin material, ce țin de infrastructura clădirii, motiv pentru care au nevoie de ajutor.
Au nevoie să amenajeze un spațiu de activități pentru întreaga comunitate în incinta clădirii deoarece nu pot organiza ședințe cu părinții, spectacole, reuniuni și alte asemenea acțiuni de grup. Pentru asta au nevoie de mobilier și aparatură tehnologică. Împreună putem să-i ajutăm. Cu o donație de 5 euro pe lună, putem face minuni pentru acești copii și veți vedea mai jos că merită.
Donează aici
Dávid și lumea calculatoarelor
Dávid dorește să devină informatician. Această idee a început să prindă contur în mintea lui încă din copilărie, atunci când a început să exploreze lumea calculatoarelor și smartphone-urilor. Desigur, pe atunci nu înțelegea complet ce face un informatician, știa doar că are legătură cu calculatoarele, dar pentru el, la acea vreme, această informație era suficientă. Ulterior, în timpul anilor de școală generală, s-a întâlnit pentru prima dată cu programarea și atunci și-a propus ca acest domeniu să devină viitoarea sa profesie. Chiar înainte de asta, avea dorința să studieze matematică-informatică, deoarece îi plăcea și încă îi place și matematica, iar această pasiune i-a consolidat decizia. Astfel, a ajuns (mai exact, a fost admis) la Colegiul Național „Márton Áron”, în clasa de matematică-informatică, cu program intensiv, în limba engleză.

Aceasta a fost o bucurie imensă pentru el, deoarece și mama lui și-a încheiat studiile liceale aici, susținându-l întotdeauna și încurajându-l să învețe, chiar și atunci când, în copilărie, alte lucruri păreau mai importante pentru el. De ce clasa intensivă de engleză? Pe scurt, pentru că nu poți să înveți eficient doar într-o singură limbă, iar cunoștințele de limbă sunt cel puțin la fel de importante în orice domeniu ca și cele tehnice. În plus, încă din copilărie, îl interesau la nivel de hobby științele sociale (istorie, filozofie, psihologie) și învățarea limbilor străine.
În primul an petrecut în această școală, au ieșit la iveală aspecte despre Dávid pe care nici el nu le știa, cum ar fi faptul că îi place literatura maghiară și unii afirmă că are și o anumită chemare în acest domeniu. Nu este o surpriză că a reușit să câștige etapa județeană a Olimpiadei de Limba și Literatura Maghiară ,,Mikes Kelemen”, dar pentru el a fost o mare uimire. Apoi, un an mai târziu, a câștigat etapa județeană a Olimpiadei de Informatică, iar anul acesta, etapa națională a Concursului Național Lingvistic ECL.
Pe lângă acestea, în timpul liber se implică în voluntariat (la festivaluri și evenimentele organizate de Municipiul Miercurea- Ciuc) și participă săptămânal la cercul de robotică la Palatul Copiilor Miercurea-Ciuc. Aceste evenimente îi oferă o perspectivă mai amplă asupra lumii și îl inspiră să exploreze subiecte diverse.
Dénes Előd, biologul școlii
A fost interesat de biologie încă din clasa a IV-a, dar abia în clasa a X-a a început să o studieze mai intensiv. De atunci, a câștigat de două ori locul I la etapa județeană a concursului de biologie, odată a obținut locul 4 la etapa națională, iar de două ori a câștigat locul I la etapele de județeană și națională ale concursului de biologie Gelei József.
În ochii lui, biologia nu este doar o materie, deoarece este în stare să o studieze chiar și în timpul liber și în vacanțe, pentru că aceste lecții nu i se par obositoare, ci distractive. Iar timpul său numit ,,liber” ,dar de fapt ocupat cu tot felul de activități, ar putea să fie desfășurat în incinta colegiului, dacă s-ar bucura și el, ca alți elevi, de un spațiu special amenajat.

Blanka campioana
Blanka este elevă în clasa a XII-a C la Colegiul Național Márton Áron. O fată curioasă, care vrea să înțeleagă cât mai mult din lumea înconjurătoare. Este fascinată de științele naturii, materiile sale preferate fiind biologia și chimia. Stăpânește bine și limbile străine, precum germană și engleza, acestea fiind importante pentru ea nu numai pentru că astfel poate să cunoască și alte culturi, după cum singură recunoaște, ci și pentru că astfel poate avea acces la mai multe și mai diverse informații.
Blanka este câștigătoare a numeroase concursuri de chimie și biologie și a olimpiadelor naționale, însă, de ceva timp, este eleva care deține aurul la olimpiadele de limba germană.

Spațiul educațional adecvat unor altor tipuri de învățare, decât cele convenționale, ar reprezenta un ajutor binemeritat, oferit atât acestei eleve, cât și celorlalți, care stau și studiază mai mult în cadrul școlii decât acasă. Pentru unii, ziua începe și se încheie aici. Sunt elevi cărora merită să le venim in ajutor prin orice mijloc posibil. Ei reprezintă viitorul, iar investiția în viitor, in copii talentați sau mai puțin talentați este ca o asigurare de viață pentru noi toți.
Tünde a primit titlul de cea mai bună elevă a anului din Harghita
S-a pregătit foarte mult pentru concursuri, a lucrat mult în timpul liber. În sala de matematică, în laboratorul de fizică sau în laboratorul de informatică se simte cel mai bine.
De multe ori au rămas după ore, chiar și cu profesorii, pentru a lucra la o problemă mai dificilă sau chiar să facă unul sau două experimente care au fost puțin mai greu de realizat din cauza echipamentului învechit și în ciuda altor lipsuri sau resurse.

De când s-a apucat cu adevărat de fizică, matematică și informatică, în ultimii doi ani, se gândește să meargă la universitate în această direcție, nu știe încă unde, dar cu siguranță undeva legat de aceste discipline.
Ei sunt doar patru dintre elevii Colegiului Național Marton Aron din Miercurea Ciuc. Ca ei sunt mulți alții și pentru asemenea rezultate merită să ne implicăm.
Lasa un raspuns sau comentariu
Trebuie sa fii Intra in cont sau Inregistreaza cont nou pentru a posta un mesaj.