„Cea mai mare satisfacție a mea este să văd comunitatea că a înțeles că e nevoie să se implice, că părinții caută soluții să fie aproape de școală și împreună să putem face condiții bune pentru copii”, povestește Mihaela Ivan, directoarea Școlii Gimnaziale Nr1 din Vlădești, județul Argeș.

La Vlădești, deși o comună aproape de Mioveni, deși majoritatea locuitorilor lucrează la Uzina Dacia, lucrurile nu stau foarte bine atunci când vine vorba de investiții în viitorul copiilor.
Prin 2007 a fost un proiect mare prin care au fost reabilitate clădirile școlii, însă, de atunci nu s-a mai investit niciun ban. Parchetul ce s-a pus atunci în clase a ajuns azi să fie doar carton, iar lipsurile și nevoile se văd la fiecare colț.
Donează aici
„Fiind profesoară de engleză, am suferit în toți acești ani că nu aveam materiale și cele necesare ca să-mi desfășor orele. Împreună cu copiii am făcut o campanie, am strâns baterii folosite și le-am preschimbat pe o tablă albă, ca să scăpăm odată pentru totdeauna de tabla aceea neagră, cu cretă. Am acceptat postul de director pentru că eram efectiv sătulă de condițiile în care predam și în care învățau copiii noștri”.
Astfel, din 2021 Mihaela Ivan este director al școlii și e pusă pe lucruri mari.
Azi mobilizează întreaga comunitate pentru a strânge bani și a schimba parchetul din școală.
Însă în focus mai are o problemă urgentă: instalația electrică trebuie urgent schimbată. Fiind școală ce a intrat în proiectul PNRR, urmează să primească tehnologie modernă ce va ajuta enorm în activitatea didactică. Evaluatorul însă a spus că în situația asta, la cum este rețeaua electrică, atunci când vor băga aparatura în priză ori se va arde toată, ori va lua școala foc.
O școală ai cărei copii vor să viseze
Școala din Vlădești poate că nu are cele mai bune rezultate la evaluarea națională, însă se laudă cu multe inimi mici ce îndrăznesc să viseze.
La școală vin și copiii romi din comunitate și de multe ori, cei mai isteți și dornici să reușească, sunt marginalizați și au mai întâi de luptat cu prejudecățile celor din jur, dar și cu lipsa de interes a părinților.

Cu toate acestea, media promovabilității la evaluare este de aproximativ 70%. Uneori mai mică, alte ori mai mare, însă poate cea mai mare reușită a școlii din Vlădești este faptul că de anul trecut este acreditată ERASMUS; un lucru absolut fantastic pentru profesori și copii, ceu au ocazia să-și deschidă orizonturile.
Unul dintre acești copii este Alexandra. Ea chiar a fost eleva care a sprijinit proiectele ERASMUS, a lucrat cot la cot cu profesorii, fiind o fire foarte agilă și analitică, calculată și organizată.
Alexandra e genul de copil care învață foarte repede și care are toate șansele să reușească să-și atingă visul. Nu știe încă ce carieră vrea să urmeze, asta și pentru că nu a fost foarte mult impulsionată să aibă încredere în ea, aceasta fiind marele ei dezavantaj. Însă e un bun ambasador al școlii, iar faptul că excelează la logică îi va deschide ușile.

Roxana Balasoiu este în clasa a V a, face parte dintr-o familie de oameni muncitori, mai are 2 surori, una eleva în clasa a VIII a, cealaltă asistent medical. Un copil istet, comunicativ, interesat de tot ceea ce înseamnă nou. Foarte activă la ore, prinde din zbor informația, fiecare dintre ore este importantă pentru ea. Așa o descrie directoarea școlii care știe că e datoare să ofere fiecărui copil toate șansele pentru a-și atinge potențialul.

Alexandra și Roxana sunt doar două dintre elevele școlii. Mai sunt mulți alți copii care au de spus o poveste. Așa că pentru ei merită să donăm.
Cu 5 euro pe lună putem să-i ajutăm să aibă o școală mai sigură, dar mai ales, să le oferim instrumentele pentru a visa la viitorul pe care îl merită.
Lasa un raspuns sau comentariu
Trebuie sa fii Intra in cont sau Inregistreaza cont nou pentru a posta un mesaj.