În Rădăuți sunt trei licee, unul teoretic, unul specializat pe industria alimentară și Colegiul Tehnic, unde învață aproape 1400 de elevi, veniți din toate localitățile limitrofe, dar și din oraș. Fiecare dintre acești copii intră în școală cu o desagă plină de vise, cu multă ambiție, dar mai ales cu dorința de a-și construi fiecare viitorul care i se potrivește. Iar pentru asta au profesorii dedicați pasiunii lor, ce-i îndrumă și ce încearcă să le facă viața mai ușoară.
Unul dintre acești profesori este chiar Mihaela Moisuc, profesoara de matematică ce ocupă și funcția de director al școlii. Ani de zile a adunat rezultate, laude, premii și medalii la olimpiade și concursuri naționale, a pregătit generații de elevi, iar de curând, având ceva experiență de management și temându-se că școala ar putea pica pe mâna cuiva ce nu are ca obiectiv bine copiilor, a ales să ocupe postul de director.
Încercând să facă numai lucruri bune în școală, a înscris liceul în campania „Împreună pentru școala noastră”, din dorința de a strânge fonduri pentru a reface curtea liceului.
„Elevii nu au voie să iasă din curtea școlii în timpul programului, spațiul este limitat, așa că avem nevoie de o soluție creativă și inovatoare prin care să amenajăm acest spațiu ca ei să aibă parte de pauze recreative, dar și educative”, povestește Mihaela Moisuc.
Citiți mai jos povestea copiilor și donați 5 euro pe lună pentru a îndeplini visul acestor copii.

Donează aici
Rezultatele copiilor de azi sunt reușitele lor de mâine
În liceul sunt 52 de clase, 2 teoretice, una de filologie și restul cu profil tehnic. Mulți dintre absolvenți se îndreaptă către facultăți tehnice la Suceava, alții către Drept, Litere sau chiar asistență socială. Sunt și copii ce provin din familii ai căror părinți muncesc în străinătate, ce aleg ca după ce iau BAC-ul să se mute în afara țării și să aleagă să-și câștige traiul.
Dar sunt și copii capabili de performanță.
Unul dintre ei este Petrică. Petrică a crescut fără mamă, doar cu tatăl și fratele lui. Tatăl este pompier, nu a terminat studii superioare, însă și-a învățat copiii că fără educație nimic nu poate fi posibil.
Fratele lui Petrică a terminat Colegiul tehnic Rădăuți, profil profesional, iar acum este student la o facultate tehnică. Însă Petrică pare să depășească orice limitare și să demonstreze că poate fi un adevărat geniu. Este foarte bun la matematică și informatică și are toate șansele să termine ca șef de promoție o facultate de profil.


Viorel este un alt copil special. Provine dintr-un centru de plasament, un leagăn de copii gestionat de maici. Viorel a intrat la clasa de filologie și a lăsat pe toată lumea să știe că și-ar fi dorit la matematică-informatică. La finalul clasei a IX, maica stareță a rugat-o pe directoare să-i ofere șansa de a se transfera la profilul dorit. Viorel a dat un examen de diferență, nu a avut rezultate excepționale, însă directoarea a simțit că are potențial și că ar fi nedreaptă dacă i-ar refuza această șansă. În clasa a X-a băiatului i-a fost cumplit de greu să recupereze materia și să facă față volumului de muncă. Însă nu s-a lăsat și dintr-a XI-a a recuperat tot și acum se afirmă la fiecare oră. „Știu că povestea asta va avea un final fericit. Așa și merită și tare mă voi bucura să-i strâng mâna lui Viorel peste câțiva ani”, povestește Mihaela Moisuc.

O directoare pentru care binele copiilor e mai presus de orice
Mihaela Moisuc a ajuns la catedră nu neapărat că și-ar fi dorit, ci pentru că au ales părinții pentru ea. Originară din Suceava, când s-a pus problema alegerii liceului, părinții au îndemnat-o să dea la Pedagogic, că așa era pe vremea aceea, să ai o meserie la mână. Nu i-a surâs neapărat ideea, însă nici nu a vrut să-i contrazică. A ajuns educatoare, apoi a predat ca învățătoare, însă în tot acest timp a ținut aproape de suflet dragostea sa pentru matematică. S-a înscris la facultatea de matematică, la fără frecvență și nu s-a lăsat până nu a reușit. „A fost o concurență mare, 3 pe loc, însă am intrat 30 de studenți în anul întâi și am terminat 6 care nu au abandonat pe parcurs”.

La Rădăuți a ajuns după ce s-a căsătorit și Colegiul tehnic i-a intrat la suflet. A simțit din prima clipă că va avea o contribuție cu sens predând aici, sentiment la care s-a întors și acum doi ani când a ales să devină directoare.
Lasa un raspuns sau comentariu
Trebuie sa fii Intra in cont sau Inregistreaza cont nou pentru a posta un mesaj.